DW_HeavyQuoteImages9 LR

Zelfcompassie

Even eerlijk. Hoe kritisch ben je op jezelf? Hoe vaak vit je op jezelf omdat je even onhandig was, een misplaatste opmerking maakte, of omdat het even niet ging zoals je wilde? Ik doe dat best vaak, als ik er zo bij na denk. Aardig voor jezelf zijn valt nog niet eens zo mee. We reageren al snel met zelfkritiek of we negeren het ongemakkelijke gevoel op het moment dat we in onze ogen falen of te kort schieten.

Het tegengif voor onze zelfkritische veroordelende houding is zelfcompassie. In het werk van Brené Brown en The Daring Way-methode neemt compassie een belangrijke plek in om van je kwetsbaarheid je kracht te maken. Compassie voor je eigen imperfecties maakt dat je opener en authentieker in je werk en leven durft te staan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met compassie met zichzelf omgaan, vaak minder negatieve emoties ervaren als angst, prikkelbaarheid, vijandigheid of verdriet dan mensen die niet over die zelfcompassie beschikken.

Maar wat is dat nou precies zelfcompassie? En hoe doe je dat? Kristin Neff is onderzoeker en docent aan de universiteit van Texas en onderzoekt hoe zelfcompassie ontwikkelen en toepassen. Volgens haar bestaat zelfcompassie uit drie elementen: aardig zijn tegen onszelf warm en begripvol reageren op jezelf wanneer je een gevoel van tekorschieten ervaart in plaats van jezelf te kwellen met zelfkritiek. Het tweede element is het erkennen van onze menselijkheid. Imperfecties horen nu eenmaal bij het leven en gevoel van tekortschieten is iets waarmee we allemaal te maken hebben. En als laatste mindfulness, het evenwichtig benaderen van negatieve emoties. Je bent niet je emotie, maar je hebt er een.

Morgen komt Kristin Neff naar Nederland en geeft een tweedaagse training over zelfcompassie in Amsterdam en ik ben heel blij dat ik daar bij kan zijn. Bekijk alvast haar tedtalk waarin zij in gaat op de begrippen self-esteem en self-compassion.

“Een moment van zelfcompassie kan je hele dag veranderen. Een aaneenschakeling van dergelijke momenten kan het verloop van je leven veranderen.”
Christopher K. Germer