Libelle, verwachtingen, teleurstellingen, Mariska Cornelissen, Brené Brown

Libelle Verwachtingen en teleurstellingen

Het klinkt simpel: verwacht niet te veel, dan word je ook niet teleurgesteld. Maar… dat betekent ook dat je niet in actie komt om je leven zo in te richten als jij wilt. Tijd om onze verwachtingen serieus te onderzoeken en te kijken wat we écht willen.

In 2015 ben ik geinterviewd door de Libelle over het thema verwachtingen en teleurstellingen, een belangrijk thema in persoonlijk leiderschap. Lees hier het hele interview.

Kan het nou nooit eens gezellig zijn?

Een verhaal uit de praktijk van Mariska Cornelissen. Op een prachtige herfstdag gaat een moeder met haar gezin naar het strand. De zon schijnt, er is letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht. Na lang talmen en draaien en de laatste dingen van boven halen zit iedereen eindelijk in de auto, moeder tevreden voorin. Maar dan beginnen de kinderen op de achterbank te ruziën over het gebruik van de iPad. Voor de moeder is dit als een kras over de grammofoonplaat. Voor ze het weet, brult ze naar achteren: “Hou (…) eens even op, stelletje (…).” De kinderen zwijgen geschrokken, de vader is humeurig (die was sowieso liever thuisgebleven) en moeder is zo van slag dat ze van de strandwandeling niet meer kan genieten. Op de terugweg is iedereen in mineur. Dat hebben wij weer, denkt de moeder verbitterd. We kunnen ook nooit eens ergens gezellig naartoe.

Mariska Cornelissen zegt: “Helpt het als ze denkt: had ik maar minder van dat uitje verwacht? Nee, ze kan beter onderzoeken waarom ze zo teleurgesteld is.” In dit geval komt dat waarschijnlijk door haar onrealistische beeld van hoe een ‘happy family’ zich dient te gedragen. Daarin maken kinderen elkaar niet af op de achterbank vanwege een stuk elektronica, en er hoort geen tierende moeder bij. “Maar is dat realistisch? Wat is eigenlijk een gelukkig gezin? Waarom zouden daar geen ruziënde kinderen of schreeuwende ouders bij horen?

Kinderen maken ruzie, dat hoort bij hun ontwikkeling, en het wordt iedere ouder weleens te veel. Waar komt dat gevoel van falen vandaan? Want dat is wat de moeder ervaart: het lukt haar niet om een harmonieus gezinsleven te hebben. Heeft dit soms te maken met haar eigen jeugd?” Je teleurstelling in dit soort situaties goed onderzoeken, geeft inzicht in wie je bent, waar je verwachtingen op gebaseerd zijn, of die bij je passen en waar het je om gaat in het leven. Lees verder