vulnerability creativity

Durf te leren: kracht van kwetsbaarheid

1selfie met breneBang en moedig zijn in hetzelfde moment. Het werk van Brené Brown bevat meer van dit soort schijnbare tegenstellingen in haar werk. Neem de titel van haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid‘. Kracht en kwetsbaarheid, woorden die je eerder ziet als twee uitersten en toch gaan deze begrippen hand in hand, vooral als het gaat om leren. Of liever gezegd, durven te leren.‘You can be brave and afraid at the same time’. Een uitspraak dus van Brené Brown als ze het heeft over de kracht van kwetsbaarheid. Op 24 mei 2016 was ze de keynote speaker op het ATD-congres 2016 in Denver. Als research professor Graduate College of Social Work aan de University of Houston heeft ze de laatste 15 jaar onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, moed, eigenwaarde en schaamte.

Leren gaat niet zonder (gevoel van) kwetsbaarheid. We kennen allemaal het gevoel van onzekerheid als we iets leren. Onbewust onbekwaam klinkt ineens heel aantrekkelijk als we ons van de fase bewust onbekwaam naar bewust bekwaam worstelen. Leren blijkt dan ineens een aaneenschakeling van zogenaamde ‘arena’-momenten te zijn, waar de dreiging van afkeur en kritiek op de loer liggen. Vaak allereerst die van jezelf. “Ben ik wel goed genoeg?’, ‘Die ander kan dat veel beter!’. De angst om te falen groeit. Met wegduiken, afschuiven en excuses als gevolg.

Kracht van kwetsbaarheid
Moed komt niet voort uit kracht, maar uit kwetsbaarheid. Sterker nog kwetsbaarheid is de beste graadmeter van moed. Kwetsbaarheid staat voor onzekerheden trotseren, risico’s nemen en je emotioneel blootgeven. Bekende elementen binnen een leertraject. Wanneer we kwetsbaarheid afdoen als een zwakte, dan verwarren we voelen met falen en emoties met obstakels. En daarmee verdwijnt een belangrijke voorwaarde voor leren.

Mariska Cornelissen is gecertificeerd Daring Way™-facilitator en officieel opgeleid door Brené Brown om haar methode The Daring Way™ in haar werk te kunnen toepassen. Mariska zal ook spreken over de kracht van kwetsbaarheid op de ATD post-meeting van NVO2 op dinsdag 13 september 2016.

De Daring Way™-methode helpt mensen te leven, werken en communiceren vanuit authenticiteit. Als conceptueel denker, trainer en coach zet Mariska Cornelissen deze methode in zowel voor individuen als voor organisaties in de vorm van leertrajecten én communicatieconcepten.

Brené Brown is bekend van haar tedtalk ‘Power of vulnerability’, die inmiddels meer dan 25 miljoen keer is bekeken. Ze is auteur van de bestsellers Moed van imperfectie, Kracht van kwetsbaarheid en Sterker dan ooit.