kwetsbaar

Kwetsbaarheid

Hoewel het wel eeuwen geleden lijkt, zit het avontuur naar Amerika nog vers in mijn geheugen. Dat je tegelijk bang en dapper kunt zijn ondervond ik toen aan den lijve.
Steeds dichterbij kwam het moment van vertrek naar Texas, San Antonio om door de master herself Brené Brown opgeleid te worden om de kracht van kwetsbaarheid door te kunnen geven in organisaties in mijn werk als consultant, coach en trainer.

Opgetogen liep ik rond, te pas en te onpas en aan iedereen die het horen wilde (en niet) vertelde ik enthousiast over mijn avontuur naar Texas. Ik las haar boeken nog een keer en ik struinde internet af op zoek naar nog meer informatie en filmpjes over Brené Brown en haar werk. Maar ’s avonds sloeg de energie om in onrust en onzekerheid. Gedachten als ‘Jee waar begin ik aan?’ ‘Zal de reis wel goed gaan?’ ‘Zal je net zien stort mijn vliegtuig neer’, ‘Als ik daar maar niet de hele tijd wakker lig ’(een hotelkamer is voor mij doorgaans niet de ideale omgeving om de slaap te vatten), ‘Is mijn Engels goed genoeg?’ spookten door mijn hoofd. ‘Poeh ben je 44 jaar en overvalt je dit. Niet fraai en al helemaal niet pittig!’, was mijn eerste reactie.

Maar al snel zag ik wat er aan de hand was. Hoe ironisch. Zo voelt kwetsbaarheid! Wanneer je niet weet wat de uitkomst is, wanneer je de controle moet loslaten, voelt het als een vrije val, klamme handen en een bonkend hart, eng en opwindend tegelijk. Nu komt het er op aan perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en de uitdaging aan te gaan. Ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niets aan het feit dat ik ook moedig ben. Het is niet makkelijk om risico’s te nemen zonder dat succes gegarandeerd is, maar het is wel de moeite waard.