everything is possible

Druk Druk Druk

Voel je het ook? De lente is aangebroken, de temperatuur stijgt, de dagen lengen en de zonnestralen winnen aan kracht. Voel jij dan ook de onbedwingbare drang om de boel de boel te laten. Gewoon laptop dichtklappen, naar buiten en lekker aan klooien. Even lekker alle verplichtingen laten voor wat ze zijn. Ik wel. De trainingen die ik moet voorbereiden, die telefoontjes die ik zou moeten plegen, die altijd terugkerende administratie mag het morgen ook? Onverstandig? Toch niet. We zijn veel te bang dat deze mentaliteit luiheid in de hand werkt, terwijl het mooie van klooien is dat je er juist productiever en creatiever van wordt.

Eerst even over druk, druk, druk. Iedereen lijkt er patent op te hebben. De vraag  ‘Hoe gaat het?’ wordt er negen van de tien keer mee beantwoord. Ik hoorde laatste een commercial op de radio. Ik ben vergeten om welk merk het ging. Maar het ging zo:

Wat antwoordt een ZZP’er op de vraag hoe het met hem gaat als ie opdrachten heeft: Druk, Druk, Druk
Wat antwoordt een ZZP’er op de vraag hoe het met hem gaat als ie geen opdrachten heeft: Druk, Druk, Druk

Druk zijn lijkt een statussymbool geworden te zijn. En dat is jammer. Eén van de 10 guidelines uit het boek ‘Moed van imperfectie’ van Brené Brown luidt als volgt:

“Cultivating Play and Rest, letting go of Exhaustion as a Status Symbol an Productivity as Self-worth”

Wanneer je zo opgeslokt wordt door stress en de drang naar productiviteit zou je bijna vergeten om te klooien. Herinner je dat moment dat je even helemaal in je element was waar je even tijd en plaats en jezelf totaal vergat, waar je helemaal op ging in wat je aan het doen was, dat je wel door wilde gaan niet omdat het moest, maar gewoon omdat het leuk was en dat je daardoor van alles ontdekte. Dat is play, ontspannen, klooien of lummelen zo je wil. Schijnbare nutteloze, onzinnige activiteiten, waar je veel lol in hebt, maakt je creatiever, innovatiever, flexibeler, en dat kan weer tot mooie ideeën leiden, die de productiviteit ten goede komt.

Dus probeer naast het harde werken ook veel klooimomenten, oftewel lummeltijd, in te lassen. Work hard, play harder, dat zou een mooie verhouding zijn!! Ik zou zeggen: ‘Doen, doen, doen!’